jyritiimonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupuolikiintiöt

Naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa – 2017

Keskuskauppakamarin tuoreimmat selvitykset osoittavat pörssiyhtiöitä sitovan hallinnointikoodeihin kirjatun itsesäätelyn edistävän tehokkaasti sukupuolten tasapuolista edustajuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa :

Miksi en ole feministi

“Miksi et ole feministi? Etkö kannata sukupuolten välistä tasa-arvoa?”, minulta kysyttiin erään koulupaneelin jälkeen. Kun kerroin, että lähtökohtien tasa-arvon puolustaminen ei vaadi sitoutumista tiettyyn ismiin, eikä feministien toiminta edes vastaa tasa-arvoa, sain vastaan lähinnä hämmennystä.

Naisjohtajista ja sukupuolikiintiöistä

Aamulehden kansainvälisenä tyttöjen päivänä julkaisema juttu naisjohtajista ja sukupuolikiintiöistä oli ristiriitainen lukukokemus. Toisaalta juttuun haastatellut naisjohtajat painottivat verkostoitumisen ja mentoroinnin tärkeyttä ennakkoluulojen ja naisille tiukempien pätevyysvaatimusten kompensoimiseksi, mutta toisaalta sanouduttiin irti sukupuolikiintiöistä keinona edistää naisjohtajuutta.

Pahoja ne kiltit tytöt

Tämän päivän Hesarissa on iso juttukokonaisuus lukioiden sukupuolittumisesta. Niinsanotut huippulukiot täyttyvät tytöistä, kun taas pojat päätyvät niihin lukioihin, joissa on alemmat keskiarvorajat.

Ylioppilaista tyttöjä on hieman yli puolet (57 prosenttia), samoin kuin yliopistotutkinnon suorittaneista (59 prosenttia).

Sukupuolikiintiöt pörssiyritysten hallinnossa - Norjan kokemuksia ym.

Myös Suomessa on virinnyt toivottu julkinen keskustelu  sukupuolten tasapuolisesta edustuksesta listayhtiöiden hallintoelimissä, lähinnä Euroopan komission tätä soveltamisalaa koskevan direktiiviehdotuksen myötä.

Sukupuolten tasapuolinen edustus pörssiyhtiöiden hallinnossa

Hallitus linjasi linjakkaasti torstaina 19.helmikuuta pitämässään kokouksessa periaatepäätöksen sukupuolten tasapuolisen edustuksen toteutumisesta pörssiyhtiöiden hallituksissa. Tarkoituksena on edistää mahdollisimman pätevien hallituksen jäsenten valintaa siten, että eri sukupuolta olevilla ehdokkailla on tasapuoliset mahdollisuudet tulla valituiksi.

Sukupuolikiintiöistä tulee luopua

Sukupuolikiintiö, eli järjestely jossa säännöin tai lain voimalla on valittava tietty osuus kumpaakin sukupuolta esim. valittaessa luottamushenkilöitä toimielimiin tai opiskelijavalinnassa; positiivisen syrjinnän muoto. [1]

Miksi vain sukupuolisyrjintää?

Viime aikoina on usealta eri taholta esitetty ajatuksia ja vaatimuksia sukupuolisyrjinnästä eli sukupuolen mukaan määrättävistä kiintiöistä tiettyihin tehtäviin. Nämä tehtävät ovat yleensä siistejä hyväpalkkaisia sisätöitä, kuten vaikkapa pörssiyhtiöiden hallituspaikkoja.

Miksi syrjinnästä? No tietysti siksi, että jos jotkin tehtävät kiintiöidään sukupuolen mukaan, tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tilanne, missä ansioitunein hakija edustaa väärää sukupuolta, eli sitä, jonka kiintiö on jo täynnä.

Norjassa säädettiin naiskiintiöt - 68% yhtiöistä jätti pörssin

 

Kuva: The Economist

Maailman arvostetuimpiin talouslehtiin lukeutuva The Economist julkaisi eilen artikkelin, jossa käsiteltiin miesten ja naisten välistä tasa-arvoa työelämässä pohjoismaissa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä