jyritiimonen

Seuraavaksi lukumääräneutraali avioliittolaki

Maaliskuussa koitti ilon päivä, kun samaa sukupuolta olevat parit pääsivät vihdoinkin vihkiytymään Suomessa. Muut Pohjoismaat ovatkin sallineet sen jo aiemmin. Monesti tuntuu siltä, että Suomi seuraa muita Pohjoismaita pitkällä viiveellä. Nyt on kuitenkin erinomainen mahdollisuus ryhtyä edelläkävijäksi - sallitaan moniavioliitot!

 

Avioliittolainsäädännössä on kyse suhteessa olevien juridisten oikeuksien turvaamisesta. Sisällöltään se jakautuu avioliiton solmimiseen ja purkamiseen, puolisoiden oikeussuhteisiin, omaisuuden ositukseen ja kansainvälisen yksityisoikeuden alaan kuuluviin säännöksiin. Nykyisellään avioliittolainsäädäntö turvaa ainoastaan parisuhteessa olevien oikeuksia ja on aiheellista, että myös monisuhteissa - siis suhteet, joihin kuuluu useampi kuin kaksi - oleville annetaan lain turvaamat oikeudet.

 

Monisuhteet ovat olemassa ilman avioliittolain turvaamia oikeuksia siinä, missä samaa sukupuolta olevien suhteet olivat olemassa ennen avioliittolain muuttumista sukupuolineutraaliksi. Rakkaus on olemassa ilman lainsäädäntöäkin mutta oikeudet ei. Avioliittolain laajentaminen koskemaan myös monisuhteita on ainoa inhimillinen ratkaisu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Hei Jyri! Raamattu eli Jumalan sana ei kerro mitään tuollaisesta "avioliitosta" mistä sinä kirjoitat.

Evankeliumi Matteuksen mukaan 19:

1. Ja kun Jeesus oli lopettanut nämä puheet, lähti hän Galileasta ja kulki Jordanin tuota puolta Juudean alueelle.

2. Ja suuri kansan paljous seurasi häntä, ja hän paransi heitä siellä.

3. Ja fariseuksia tuli hänen luoksensa, ja he kiusasivat häntä sanoen: "Onko miehen lupa hyljätä vaimonsa mistä syystä tahansa?"

4. Hän vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'

5. ja sanoi: 'Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi'?

6. Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."

Hepr. 13:4 

Avioliitto pidettäköön kunniassa kaikkien kesken, ja aviovuode saastuttamatonna; sillä haureelliset ja avionrikkojat Jumala tuomitsee.

Siunausta päivääsi Jyri.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mainittakoot, että Vanhassa testamentissa moniavioisuus sallittiin – varsinkaan sitä ei erityisesti kielletty missään.

Mitä tulee mainitsemiisi Uuden testamentin kohtiin, mainittakoot että Suomessa, kuten muissakin protestanttisissa maissa, saa ottaa avioeron, joka sinällään on jo noiden kohtien vastaista. Suomessa tiettävästi jopa papit ja piispat ovat ottaneet avioeroja! Jopa katolisissa maissa saa avioeron, vaikka niissä tuon suhteen oli aiemmin enemmän ongelmia, kun ottivat nuo kohdat kirjaimellisemmin.

Mitä tulee moniavioisuuteen, peräti Martti Luther kirjoitti seuraavasti: «I confess that I cannot forbid a person to marry several wives, for it does not contradict the Scripture. If a man wishes to marry more than one wife he should be asked whether he is satisfied in his conscience that he may do so in accordance with the word of God. In such a case the civil authority has nothing to do in the matter.» (engl. Wikipedia)

Pääsääntöisesti protestanttisissakin maissa moniavioisuus on kuitenkin kielletty, joskin joitain erikoisia tilanteita on ollut.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Kiitos Marko kommentistasi. Nyt eletään Uuden Liiton aikakautta ja odotamme Herramme Jeesuksen Kristuksen toista tulemusta ja mitä enemmän tuo päivä lähestyy niin sitä enemmän monet ihmiset yrittävät vääntää kieroon Jumalan sanan opetuksia asioista kuin asioista; tämä on Raamatun selkeämpääkin selkeämpi sanoma.

Myös tämä avioliitto on jo nyt väännetty niin kieroon (on tullut Suomessakin jo voimaan homoseksuaalien väliset ”avioliitot”) että paluuta entiseen tuskin tulee enää tapahtumaan vaan lisää tullaan vääntämään kieroon tätä avioliittoakin eli mitä Kaikkivaltias Jumala on siitä Sanassaan säätänyt. Eli Luojamme on säätänyt Sanassaan avioliiton yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi eli avioliitoksi ja seksuaalisuuden harjoittaminen on sallittua vain ja ainoastaan Jumalan säätämyksen mukaisessa avioliitossa, kaikki muu seksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä. Ja synnistä tulee tehdä parannus sydämen uskon kautta Herraamme ja Vapahtajaamme Jeesukseen Kristukseen. Vain Hänessä meillä ihmisillä on sielumme pelastus. Ilman uskoa Jeesukseen Kristukseen ja pyhityselämää Kristuksessa kukaan ihminen ei voi päästä perille iankaikkiseen elämään ja Uuteen Jerusalemiin eli taivasten valtakuntaan.

Siunausta päivääsi Marko.

1. Tess. 4:7 

Sillä ei Jumala ole kutsunut meitä saastaisuuteen, vaan pyhitykseen.

Hepr. 12:14 

Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa;

2. Pietarin kirje 3:

17. Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, niin olkaa varuillanne, ettette rietasten eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne,

18. ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tarkoittanet että uusi testamentti ei kerro? Raamatussa on muutakin.

Mutta sillä ei ole mitään merkitystä.

Avioliitto on lakikirjassa. Muut kirjat ovat yhdentekeviä asian suhteen.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Koraani kuitenkin sallii monta vaimoa. Tai moni muu satukirja.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pahoin pelkään, että moniavioisuuslaki ei tule toteutumaan. Tietenkin sillä olisi huono huuto sellaisten joukossa, joilla ei ole edes sitä yhtä kumppania. Myöskään monikaan ei haluaisi jakaa kumppaniaan kenenkään kanssa, joten tuskin kannattaisivat. Suurin osa ei tietenkään kykenisi saamaan kahta samanaikaista kumppania, kun yhdenkin kanssa on usein vääntöä, ja pitäisi sitten vielä kaikkien tulla toimeen keskenään. Silloin iskee kateus, joten ei käy.

Sinällään moniavioisuuslaki olisi erittäin johdonmukainen. Avioliiton perustarkoitus on ollut institutionalisoida eli saada yhteisön tunnustus ja tuki aviosuhteelle, jossa isä huolehtii lapsistaan sikäli, kun avioliitto parantaa hänen varmuuttaan isyydestään. Tarve tälle instituutiolle pätee riippumatta siitä, monenko naisen kanssa lapsia saa. Tällä hetkellä naiset eivät voi saada keskenään tasa-arvoista asemaa, mikä ennen kaikkea vaikeuttaa lasten asemaa.

Sinällään tilanteet, joissa useampi nainen (tai varsinkin mies) vapaaehtoisesti suostuu monivaimoisuuteen (moniaviomiehisyyteen), ovat ehkä harvinaisia. Käytännössä pyritäänkin jopa verisesti saamaan yksinoikeus kumppaniin. Kuitenkin sellaisille suhteille, jossa tuo toimii, olisi ehkä syytä antaa mahdollisuutensa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Avioliittolaissa on kyse ennen kaikkea lasten oikeuksien ja kasvun edellytysten turvaamisesta perheessä, kuten oikein on. Avioliittolain säännökset puolisoiden oikeussuhteista tai omaisuuden osituksesta eivät lainkaan sovellu epänormatiivisiin saati monisuhteisiin kuvioihin, joissa toimijat voivat itse laatia omia sääntöjään.

Avioliittolaissa sanotaan, että puolisot ovat keskenään tasaveroisia. Tämä on tärkeää silloin, kun on lapsia. Kaikki ihmiset epänormatiivisissa tai monisuhteisissa kuvioissa eivät kuitenkaan kaipaa tällaista tasa-arvoa, koska he voivat sopia asioista toisin. Vielä vähemmän kaivataan ylhäältä määriteltyä ositusta tai elatusvelvollisuutta.

Avioliittolain tarkoituksena on turvata perhe yhteiskunnan reproduktiivisena yksikkönä. Queer-ajattelussa taas tämä reproduktiivisuus nimenomaan kyseenalaistetaan. On outoa, jos ihmiset nykyään haluavat tulla uudelleen pakotetuiksi vanhoihin yhteiskunnallisiin muotteihin ja itse alistua normatiiviseen seksuaalipolitiikkaan. Mahdollisuus monisuhteisiin on koko ajan olemassa, ja on ollut olemassa vuosikymmeniä. Nyt tasa-arvopolitiikka sekä erilaiset työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistushankkeet heikentävät käytännössä näitä mahdollisuuksia.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Avioliittolaissa on kyse ennen kaikkea lasten oikeuksien ja kasvun edellytysten turvaamisesta perheessä, kuten oikein on.»

Niin, minustakin tämä on ollut avioliittoinstituution alkuperäinen peruste ja edelleen pätevä.

Nyt sitten kysymykseksi nousee, että jos on lapsia useamman kumppanin kanssa, miksi nämä lapset täytyy laittaa eriarvoiseen asemaan? Että yhden kumppanin kanssa saa olla naimisissa, mutta toisen kumppanin on oltava epävirallinen jalkavaimo(/mies) ja tämän lasten vain jalkavaimon(/miehen) lapsia.

Jos näille molemmille kumppaneille siis kimppasuhde sopisi ja on jopa tosiasiallinen, muttei virallinen. Toinen saa olla avioliitossa, mutta toinen vain avoliitossa.

    «Avioliittolain säännökset puolisoiden oikeussuhteista tai omaisuuden osituksesta eivät lainkaan sovellu epänormatiivisiin saati monisuhteisiin kuvioihin, joissa toimijat voivat itse laatia omia sääntöjään. »

Ai kuinka eivät? Toki nykyinen laki on tehty yksiavioisuuden pohjalta, joten uudistetussa laissa noita juttuja pitäisi tietenkin säätää sopivasti.

    «Avioliittolaissa sanotaan, että puolisot ovat keskenään tasaveroisia. Tämä on tärkeää silloin, kun on lapsia. Kaikki ihmiset epänormatiivisissa tai monisuhteisissa kuvioissa eivät kuitenkaan kaipaa tällaista tasa-arvoa, koska he voivat sopia asioista toisin.»

Moniavioisuus siis toteuttaisi tasa-arvoa kumppanien välillä, ettei toisen tarvitsisi olla aviopuoliso ja toisen avopuoliso. Jos monisuhteisessa kuviossa siis kaipaavat tasa-arvoa, moniavioinen avioliittolaki mahdollistaisi sen.

    «Avioliittolain tarkoituksena on turvata perhe yhteiskunnan reproduktiivisena yksikkönä. Queer-ajattelussa taas tämä reproduktiivisuus nimenomaan kyseenalaistetaan.»

Moniavioisuudella ei ole mitään tekemistä "queer-ajattelun" tai minkään muunkaan homoseksuaalisuuden kanssa. Moniavioisuus on hyväksyttyä useimmissa maailman kulttuureissa ja se on niissä täysin heteronormatiivista.

Toimituksen poiminnat