jyritiimonen

Valtionkirkkojen suosiminen lopetettava

Nykypäivässä kerrottiin (17.10.2014), miten valtionkirkkojen nykyään saama yhteisövero-osuus saattaa olla korvautumassa suoralla lakisääteisellä valtionavustuksella. Sen sijaan, että yhteisöt rahoittaisivat valtionkirkkojen yhteiskunnallisia tehtäviä, jatkossa jokainen kansalainen maksaa itse verojen kautta. Kirkkoonkuulumattomana ateistina nykyinen rahoitustoiminta loukkaa eikä muutosesitys ole yhtään sen parempi.

On hyväksymätöntä, etteivät kirkot itse rahoita rakennusten ylläpitoa. Muut yhteisöt maksavat suojeltujen rakennusten ylläpidon itse ja niin on valtionkirkkojenkin toimittava. On tyrmistyttävää, että kirkot edes hoitavat väestökirjanpitoa, kun Väestörekisterikeskus on olemassa. Lisäksi hautaustoimissa riittää moitittavaa.

Valtio on liian läheisessä suhteessa valtionkirkkoihin muutenkin. Suomen säädöskokoelmasta löytyy kirkkolaki, kirkkojärjestys ja laki ortodoksisesta kirkosta. Ne ovat yhteensä satoja sivuja pitkiä ja tarpeeton rasite eduskunnalle. Ne on lakkautettava. Evankelis-luterilaisen sekä ortodoksisen kirkon sisäiset asiat eivät saa kuulua Suomen lainsäädäntöön. Kyse on pelkästään uskonnollisista asioista ja valtion sekä kirkkojen pitää olla yksiselitteisesti erossa toisistaan.

Uskonnonvapauslain on oltava riittävä jokaiselle uskonnolliselle yhdyskunnalle. Jo siinä määritellään, että jokaisella uskonnollisella yhdyskunnalla on oltava yhdyskuntajärjestys. On täysin järjenvastaista, että siinä, missä muut yhdyskunnat tekevät yhdyskuntajärjestyksen muutoksesta kirjallisen ilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle, valtionkirkkojen lait menevät vähintään eduskunnan kautta. PRH:n on oltava riittävä taho jokaiselle uskonnolliselle yhdyskunnalle.

Pitäisi olla sanomattakin selvää, että millään uskonnollisella yhdyskunnalla ei saa olla oikeutta kerätä jäsenmaksut verotuksen kautta. Näin kuitenkin tapahtuu tällä hetkellä. Pienet uskonnolliset yhdyskunnat jäävät nuolemaan näppejään, kun isommat pääsevät porskuttamaan valtion avulla.

Olemme nykyään tilanteessa, jossa poliitikot ja viranomaiset haluavat väittää, että kaikki uskonnolliset yhdyskunnat ovat tasa-arvoisia ja Suomessa ei ole valtionkirkkoja. Todellisuus on toinen.

Evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko ovat valtionkirkkoja. Niiden säännöillä on erityisasema muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin nähden ja niillä on muitakin etuoikeuksia. Uskonnolliset yhdyskunnat ovat tasa-arvoisia mutta jotkut niistä ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

 

Jyri Tiimonen

Helsinki

Kirjoitus on julkaistu Nykypäivässä 31.10.2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei se mitään.Nythän jeesustelun hinta on myös nuorisoa koskevaa,sen lisäksi että maksetaan kirkollisveroa,verottaa seurakunta rippikoululeiristä erikseen.130 hintalappu on lyöty jumalan sanan hinnaksi,hintahaitaria riittää yli 130-300 euron edestä.Tietysti voi köyhät ANOA vapautusta sosiaalisin perustein,kerjuumatka on tehtävä diakoniatyöntekijän luo,ja kaikki tietosi pitää antaman kyseiselle ihmiselle.

Näin saa nuori ja perhe leiman otsaansa,se onkin sitten kiva nuoren mennä leireilemään köyhäinapua saatuaan.Sosiaaliviranomaiset kun vielä lyöttäytyvät yksiin tämän" sosiaalisesti autetun" perheen elämään,onkin kaupan päälle maallinen helvetti valmis.

Kuitenkin mainoslauseessa ilmoitetaan että "seurakunta järjestää rippikouluja täyttääkseen Jeesuksen antaman käskyn:"minulla on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.Menkää siis ja tehkää..jne.jne."

Onko siis niin,nykytrendien mukaisesti,että rahalla saa ja hevosella pääsee,myös herran valtakuntaan.Köyhien ei kannata rippikoululeireistä haaveillakkaan,perhe jossa 2-3 lasta ja työttömyys vieraillut.Ei,ennenkuin anomus on herran huoneen ja valtakunnan edustajistolle tehty,jossa todistetaan köyhyyden tila.

Aneita myytiin ennen,eli rahalla sait taivaspaikkasi,mitä nyt myydään?Varakkaille taivaspaikkoja?

Kolehdin keruu,Herran huoneessa??Omatuntoa ostetaan siis puhtaaksi ,vai?

Kuitenkaan ei jeesus erotellut ihmisiä sanoipa vaan "antakaa kaikkien lasten tulla minun tyköni"Ei ollut kerjuukippoa eikä haavia käsissään..

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jyri Tiimonen.

Itse koen näin, että Euroopan ja kaikkien länsimaiden "moraalinen lama" johtuu Uskon puutteesta. Ei hyväksytä Jeesusta eikä oteta häntä vastaan.

Ei tilanne muutu millään tapaa paremmaksi kieltämällä nykyisten valtionkirkkojen yhteiskunnallinen asema ja oikeudet.

Vaikkei kristinuskon sanomaa niissä täysin puhtaana julistetakaan, niin myös Paavali iloitsi Raamatun mukaan siitä, että sanoma Jeesuksesta levisi - vaikka eräiden levittäjien tarkoitusperät olivat mitä olivat.

Norjahan on luopunut valtionkirkostaan. Norjalaiset luottavat siis enemmän öljyrahaan kuin Jumalaan. Ei tule hyvin käymään Norjalle tälläkään kertaa. Uusi Vidkun Quisling tulee nousemaan, ja euronatsien puolustusyhteisö tulee valloittamaan Norjan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Usko ei tarvitse valtionkirkkoja. Tämä systeemihän varmistaa sen että mm. katolilaiset, baptistit, vapaakirkkolaiset, helluntailaiset, anglikaanit, metodistit, venäjän patriarkaatin ortodoksit ja tunnustukselliset luterilaiset ovat yhteiskunnallisesti alemmassa asemassa kuin evankelis-luterilaiset ja Suomen ortodoksit.

Käyttäjän jyritiimonen kuva
Jyri Tiimonen

Usko ei voi vaatia lainsäädäntöä. Usko ei voi vaatia verotusoikeutta. Usko ei voi vaatia sitä, että muut rahoittavat sinulle tärkeiden rakennusten ylläpitoa. Usko ei voi vaatia sitä, että oman uskonnollisen yhteisön uusien sääntöjen on saatava eduskunnan ja tasavallan presidentin vahvistuksen. Usko ei myöskään tarvitse kirkkoa. Usko on henkilökohtainen asia.

En vastusta sitä, että ihmiset uskovat mihin uskovat. Vastustan sitä, että toisilla uskonnollisilla yhteisöillä on sellaisia etuoikeuksia, joita toisilla ei ole.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Nykyinen suomalainen yhteiskunta ja yhteiskuntajärjestys on toteutettu niiden yhteiskunnallisten instituutioiden varassa, jotka ovat voimassa. Vaikuttaa siltä, että nykyistä yhteiskuntajärjestelmää ollaan horjuttamassa. Kun vakaista oloista luovutaan, seuraa yleensä kaaos.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Tarja Kaltiomaa.

Kiitos kommentistasi.

Olet oikeassa, että kaaos siitä seuraa. Valtionkirkko olkoon ja pysyköön - vaikka siellä on naispapit ja hyväksyvät homoseksuaalisuuden. Ehkä Jeesus voi vielä auttaa heitä, ja meitä kaikkia.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Etelävaltioiden menestys saavutettiin orjuudella. Tästä voidaan päätellä, että orjuuden lakkauttamista ajaneet ajoivat yhteiskunnan horjuttamista. Lakeja ei saa koskaan muuttaa, koska kulloinkin vallassa oleva yhteiskunta on paras mahdollinen.

Käyttäjän jyritiimonen kuva
Jyri Tiimonen

Tolla perustelulla olisi voitu aikoinaan kieltää naisilta äänioikeus. Yhteiskuntajärjestelmähän horjui ja kaaos seurasi, kun naisille annettiin äänioikeus. Paitsi, että niin ei käynnyt. Yhteiskunta muuttuu, instituutiot sopeutuvat muutoksiin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kirkko hoitaa monia valtionvelvollisuuksiin kuuluvia asioita, joiden yksityistäminen olisi yhteiskunnallista takapakkia ja taantumusta. Kirkon piirissä järjestyy elämän kunnioitus niin, että hyvän elämäntavan raamit pysyvät ihmisten tietäminä. Yhteiskunnallinen vastuu on jaettu usean tahon hoidettavaksi.

Suomi on yhteiskuntamalliltaan melko eurooppalainen ja olemme edelläkävijöitä mm. sosiaaliturvan ja eläkejärjestelmien suhteen. On lyhytnäköistä vähätellä jonkin perusinstituution merkitystä ja uhata sen asemaa. Yhteiskunta seisoo monen tukijalan varassa, mutta niitä tukijalkoja ei ole liikaa.

Meillä on oman yhteiskuntamallimme osalta tietenkin hyväksymistä, mutta kun sen järkevästi hyväksyy ja sitä miettii, siitä on malliksi muillekin.

Käyttäjän PirjoTersalmi kuva
Pirjo Teräsalmi

Minkälainen kaaos on tullut Ruotsiin ja Norjaan, joissa kummassakin valtionkirkko on lopetetettu? On omituinen ajatus, että yhteiskuntarauha olisi kiinni siitä uskonnosta, jonka asioista eduskunta lailla säätää sen sijaan, että se voisi itse päättää asioistaan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Uskon, että kuninkaallisen hovin lisäksi kirkko edelleen on sekä Ruotsin että Norjan yhteiskunnallisena tukijalkana.

Pekka Pylkkönen

Aha. No siinä on sitten hiekalle rakennettuja yhteiskuntia. Että kivijalkana on usko olemattomaan sadistiseen sekopäähän?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Eivät vaikuta ihan hiekalle rakennetuilta. Kallioperällä, kuten Suomikin.

Muissa Pohjoismaissa on jo jonkin verran sivistyshistoriaa, me suomalaiset olemme kuin aamun autereessa.

Toimituksen poiminnat