jyritiimonen

Haaste uutismedioille: eroon epäinformatiivisista otsikoista vuonna 2014

 

Uutismediat ovat menneet vuosi vuodelta yhä jyrkempää alamäkeä. En tarkoita tällä korotettuja veroja vaan uutisten laadullista puolta. Ongelmana ei ole se, että uutisoitavat asiat ovat heikkolaatuisempia kuin aiempina vuosina, vaan uutisoinnin toteutus on entistä enemmän retuperällä. Vuodesta toiseen käy harvinaisemmaksi ne uutismediat, joiden uutisotsikot ovat informatiivisia. Otsikoiden on oltava esimerkiksi muotoa “Nämä asiat” tai “Katso, mitkä”, jotta mahdollisimman moni avaa linkin ja toimittaja mitä todennäköisimmin saa enemmän rahaa. Laatujournalismi on pulassa.

Ennen vanhaan otsikosta sai selville, mistä uutinen kertoo. Jos asia kiinnosti, uutinen tuli avattua ja luettua. Nykyään melkein minkä tahansa uutisen on avattava, jotta ylipäänsä saisi selville, mistä asiasta on edes kyse. Pidän tätä klikkausten kerjäämiseen perustuvaa toimintatapaa lukijaa halventavana ja olenkin avannut viime aikoina ainoastaan uutisia, joiden otsikoista saan selville sekä uutisen sisällön että sen, että asia on kiinnostava eli lukemisen arvoista.

Esitänkin seuraavan haasteen uutismedioille: älkää julkaisko vuonna 2014 yhtäkään uutista, jonka otsikko on toteutettu ainoastaan houkuttelumielessä ja epäinformatiivinen. Voitte toteuttaa haasteeni tervehenkisenä keskenäisenä kilpailuna siitä, mitä uutismediaa kiinnostaa eniten lukijan kunnioittaminen. Katsotaan, mikä suurista uutismedioista voittaa tämän haasteen. Kunniamaininnan saa jokainen, joka kykenee olemaan koko tammikuun ilman yhtäkään epäinformatiivista uutisotsikkoa.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tänään yle uutisoi:

1619: Venäläisturisti ei säiky lumen puutetta
1709: Venäläisturistit pettyivät lumettomuuteen

Editointi lomalla?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pettynyt voi olla, vaikka ei säikkyisikään. Oikeastaan pettymys ja säikähdys eivät voi esiintyäkään samanaikaisesti. Kyllä meidän Yle osaa!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Venäläiset tulevat lomailemaan pettyäkseen?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Suomella on kyky olla pettymysten tyyssija.

Pekka Iiskonmaki

Suomalaisen journalismin taso on todella surkealla tasolla.

YLE:llä on paljon rahaa, mutta vähän kunnianhimoa.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Taitaa se iltapäivälehdistä kasvaimen lailla levinnyt epäinformatiivinen otsikointi vaan lisääntyä 2014, klikkihuoraaminen voi kuitenkin tuoda muutaman äyrin lisää sekä toimittajan että julkaisijan pussiin. Vai onko tälle joku muu looginen selitys?

Harvemmin luen ylen uutisia mutta jos tätä sielläkin jo harrastetaan niin ihmettelen vähän. Harmittaa tosin ylipäätään että tää tapa on leviämässä ihan oikeita uutisiakin tuottavaan mediaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Moottorikelkka tappoi miehen" on toki informatiivinen, mutta silti säikyn aina ensin, ovatko koneet nousseet kapinaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Sulla on onneks kuvassa oikea työkalu. Mulla on kirves kellarissa. Mannään panemaan asiat kuntoon.
---

Siis täyttä asiaa kirjoitit.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Itseäni ärsyttää myös tuo "Onko X Y?"-otsikkolaji. Perkele, media kertokoon minulle. Ei ole minun asiani selvittää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Klikkauksia halutaan, koska joka kerta kun klikataan, avautuu mainos. Ja verkkojulkaisu tienaa rahaa. Joten ei niistä nollaotsikoista päästä eroon jatkossakaan.

Toimituksen poiminnat