jyritiimonen

Homoverta suoneen!

Huhtikuussa sain Veripalvelusta kirjeen, jossa ilmoitettiin kaksi vuotta kestävästä verenluovutuskiellosta. Olin aluksi ihmeissäni ja huolissani. Ei ollut kuitenkaan syytä huoleen. Vaikka verinäytteeni oli antanut virheellisen reaktion niin sanotussa seulontatutkimuksessa, kaikki lopulliset tulokset ovat kuitenkin olleet normaaleita eikä siis löytynyt mitään tartuntaa.

 

Loppu hyvin, kaikki hyvin? Onhan se ikävää, että viimeisimmistä verenluovutuksista ei ole ollut veripalvelulle ja sen myötä verta tarvitseville mitään hyötyä. Määräaikaisessa kiellossa on kuitenkin järkeä, koska on ilmeinen riski, että seulontatutkimuksessa tulee jälleen virheellinen reaktio, joka johtaa luovutetun veren käyttäkelvottomuuteen. Mielummin käytän vereni itse mikäli sitä ei voi käyttää jonkun muun auttamiseen.

 

Pistää kuitenkin miettimään. Ottaen huomioon joka verenluovutuskerran alussa täytettävästä kyselypaperista sekä ilmeisen tarkasta ennakkotutkimuksesta ennen kuin luovutettu veri otetaan käyttöön täytyy ihmetellä, miksi samoista varotoimenpiteistä ei ole hyötyä miesten välistä seksiä harrastavien kohdalla.

 

Veripalvelu on perustellut kieltoa tilastollisesta näkökulmasta (http://www.veripalvelu.fi/www/2051). Homoseksuaalien kohdalla ilmenee suhteellisesti katsottuna 20-kertaisesti HIV-tartuntoja heteroseksuaaleihin miehiin verrattuna. Hieman toki mietityttää, lasketaanko HIV-tilastoissa (http://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/hivsuo.html) biseksuaaliset miehet eli sekä heteroseksiä että miesten välistä seksiä harrastavien saamat tartunnat ainoastaan miesten välisen seksin tilastoihin sillä sehän voi vääristää suhteellista tarkastelua. Eihän sitä voi olla varma, kumman sukupuolen edustajan kautta sukupuolitauti tuli. Tällöinhän suhteellisesti vertailtaessa heteroseksiä harrastavien prosentuaalisesta osuudesta pitäisi vähentää biseksuaalit seksiä harrastavat. Eikö myöskin olisi tilastollista tarkastelua ajatellen järkevää kerätä biseksuaalien miesten ja naisten tartuntatapaukset erikseen parempaa seulontaa varten?

 

Huolimatta korkeammista riskeistaä, olisi toivottavaa, että ainakin hätätapauksissa Veripalvelu voisi joustaa käytännöissään. Miesten välistä seksiä harrastaneille voisi olla esimerkiksi pidempi karenssiaika uuden seksikumppanin jälkeen mikäli sillä voisi saada luotettavammin tutkittua, onko verta luovuttavalla HIV vai ei. Ainakin tällä hetkellä A- ja O- verta tarvitaan pikaisesti (http://www.veripalvelu.fi/).

 

Olenkin ilahtunut, että Fimean uusien määräysten myötä ( http://www.fimea.fi/ajankohtaista/ajankohtaista_uutissivu/1/0/fimean_uus... ) myös miesten välistä seksiä harrastaneet pääsevät luovuttamaan verta kunhan edellisestä seksikontaktista toisen miehen kanssa on 12 kuukautta. Kyse on askeleesta parempaan suuntaan. Toivottavaa on, että myöhemmin tehdään lievennyksiä esimerkiksi sellaisten kohdilla, joilla on vakituinen kumppani kuten heteroiden kohdalla.

 

Olkoot kyse heterosta, homosta tai muusta, sen veri käy mulle kunhan on puhdasta. Homoverta suoneen, kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Näinpä. Homojen verenluovutuskielto on jäänne ennakkoluuloisemmilta ajoilta, ja se pitäisi lakkauttaa pikimmiten tarpeettomana.
Kaikki kyllä tarvitaan varsinkin luovutuksen ulkopuolelle jää paljon porukkaa muutenkin. Itse en esimerkiksi saa luovuttaa verenvuototaudin vuoksi, joka siis on hyytymistekijöiden vajaus veressä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Saara Huttunen kirjoittaa:

"Näinpä. Homojen verenluovutuskielto on jäänne ennakkoluuloisemmilta ajoilta, ja se pitäisi lakkauttaa pikimmiten tarpeettomana."

Ei se nyt ihan pelkkien ennakkoluulojen seurausta ole ollut. Veripalvelun pitää haarukoida riskiryhmät, ja valitettavasti eräässä vaiheessa HIV-tapaukset olivat suhteellisesti korkeammat homoseksuaalisten miesten kohdalla -- monin paikoin ne ovat vieläkin, jopa Kanadan kaltaisessa länsimaassa peräti 10-15%. Sitä paitsi kyse oli viruksesta, joka tarttuu verensiirrossa takuuvarmasti. Nämä todennäköisyydet on vain ollut huomioitava.

Korkeampi alttius HIV-tartunnoille ei tietysti ollut länsimaisten homoseksuaalien oma syy. Virus levisi nopeasti sen vuoksi, koska se iski ihmisiin, joiden oli yhteiskunnallisten asenteiden seurauksena vietettävä peiteltyä elämää.

Punaisen ristin tehtävä kuitenkin oli katsoa asiaa kliinisesti ja seuloa riskiryhmät, ja tässä tapauksessa miesten välinen seksi oli väistämättä samanlainen karsintaperuste kuin suonensisäisten huumeiden käyttäminen, malaria-alueella syntyminen tai Brittein saarilla asuminen. Näistä kaikista on tullut joko pysyvä kielto tai pitkä karenssi, eikä niissäkään ole kyse ennakkoluuloista afrikkalaisia tai brittejä kohtaan.

Pitää muistaa sekin, että veren luovuttaminen ei ole mikään perusoikeus. Asiaa pitää aina katsoa sen henkilön kannalta, jolle sitä verta annetaan.

Uudet säädökset ovat kuitenkin ihan paikallaan. Epidemian pahimmista vuosista on kulunut jo verraten pitkä aika, ja lisäksi nykyaikaiset ja viimeisten vuosien aikana vakiintuneet RNA-testit tunnistavat viruksen jo muutama päivä tartunnan jälkeen. Punainen risti seuraa aikaansa lieventäessään käytäntöjään. Mutta pitää muistaa, että aiemminkaan ei kyse ollut ennakkoluuloista tai homofobiasta, vaan ihan vain kliinisten todennäköisyyksien huomioimisesta.

Toimituksen poiminnat